Sončne elektrarne za stanovanjske hišeza poslovne objekte

Investicija v lastno sončno elektrarno predstavlja najboljšo rešitev za energetsko neodvisnost in samooskrbo ter dolgoročen prihranek na stroških elektrike.

Zakaj je investicija v sončno elektrarno odločitev,
ki je
NE SMETE izpustiti?

Zakaj je investicija v sončno elektrarno
NEPOGREŠLJIVA NALOŽBA v prihodnost?

victoriam_prihranek

PRIHRANEK PRI STROŠKIH
ELEKTRIČNE ENERGIJE

Sonce zagotavlja brezplačen in popolnoma čist vir energije v količinah, ki je več kot dovolj za zadovoljevanje energetskih potreb celotnega sveta in za razliko od fosilnih goriv ga ne bo kmalu zmanjkalo. Sončne elektrarne ne zavzamejo veliko prostora jih je mogoče enostavno postaviti na streho hiše ali stavbe. Zahvaljujoč financiranja preko EKO SKLADA so sedaj sončne elektrarne dostopni vsem. V večini primerov znašajo obroki financiranja manj, kot pa znesek za račun elektrike pred vgradnjo elektrarne.

victoriam_ugodni_pogoji

SUBVENCIJA EKO SKLADA,
UGODNO FINANCIRANJE

Trenutna subvencija za mikro sončno elektrarno znaša 180,00 € za 1kVA moči do največ 80 % vsote priključnih moči odjemnih mest. Prav zato investicija v lastno sončno elektrarno pridobi še dodatno težo, saj se tako doba odplačevanja še zmanjša. Investicija v sončno elektrarno se vam povrne v kratkoročni dobi med 7 in 10 leti, doba povračila je odvisna od moči elektrarne.

victoriam_eco

PRIJAZNEJŠI ODNOS
DO NARAVE

S postavitvijo lastne sončne elektrarne prispevate k prijaznejšemu odnosu do narave ter poskrbite za ohranitev okolja. Sončna elektrarna pri ustvarjanju električne energij namreč ne proizvaja ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov, saj deluje izključno na podlagi pretvorbe sončne energije.

victoriam_e-mobilnost

ENERGETSKA NEODVISNOST
IN E-MOBILNOST

Z lastno sončno elektrarno postanete energetsko neodvisni in se znebite stalne skrbi o naraščajoči ceni električne energije. Še posebej priročno to postane ob nakupu električnega avtomobila, ki ga boste lahko polnili skoraj brez stroškov. Izkoristite brezplačno sončno energijo in napravite korak v smer trajnostne e-mobilnosti.

Naše storitve

Izgradnja manjših sončnih elektrarn za samooskrbo

Energetska samooskrba in neodvisnost na ključ. Victoriam Sonce nudi postavitev sončnih elektrarn za samooskrbo po celotni Sloveniji. Postavimo vam jo lahko po sistemu na ključ, pri čemer uredimo tudi vso potrebno dokumentacijo.

Izgradnja večjih sončnih elektrarn

Ste velik porabnik električne energije? Imate poslovni objekt z večjo neizkoriščeno streho? Investicija v sončno elektrarno se vam lahko povrne že prej kot v petih letih. Victoriam Sonce - ekonomična odločitev.

Izgradnja otočnih sončnih elektrarn

Otočna sončna elektrarna je primerna za uporabnike, kjer ni možnosti priklopa na elektrodistribucijsko omrežje in običajno služi za oskrbovanje stanovanja, objekta, naprave ali vozila.

Vzdrževanje sončnih elektrarn

Redno vzdrževanje sončnih elektrarn vam zagotavlja nemoteno delovanje in s tem pričakovan donos na investiran denar. Victoriam Sonce izvaja preventivne preglede na lokaciji, v skladu z veljavnimi predpisi.

Čiščenje sončnih elektrarn

Z rednim čiščenjem solarnih panelov in najsodobnejšo tehnološko opremo poskrbimo, da bo vaša sončna elektrarna delovala učinkovito.

KATERE SO NAJVEČJE PREDNOSTI IN SLABOSTI SONČNIH ELEKTRARN?

PREDNOSTI

V prednostih sončnih elekrarn boste uživali na dolgi rok.

SLABOSTI

Slabosti so večinoma kratkoročne.

Pogosta vprašanja

Samooskrba z električno energijo iz sončne elektrarne je smiselna za vsa gospodinjstva in male poslovne uporabnike, ki imajo primerno streho.

Sončno elektrarno lahko postavite na kakšno koli vrsto in obliko streh, ter na vsako vrsto in obliko kritine. Optimalni izkoristek dosežemo, če je streha obrnjena proti jugu, jugozahodu ali jugovzhodu, njen naklon pa je med 20 in 40 stopinjami. Pri kritini je treba paziti da je ta ohranjena do take mere, da prenese dodatno obtežitev. Sončna elektrarna obteži streho objekta od 15 do 20 kg/m2.

Investicija v sončno elektrarno se najbolj izplača, če za elektriko mesečno plačujete 100 evrov ali več.

Večja, kot je vaša poraba električne energije, prej se vam bo povrnila investicija v sončno elektrarno za samooskrbo. Če je vaša letna poraba električne energije okrog 13.000 kWh, se vam splača postaviti sončno elektrarno moči 12 kW in investicija se vam bo povrnila v približno 6 letih. Če pa je vaša letna poraba okrog 6.000 kW, se vam splača postaviti elektrarno moči 5,5 kW in investicija sem vam bo povrnila v približno 9 letih.

Če za gradnjo sončne elektrarna vzamete kredit, bo v večini primerov vaš mesečni obrok nižji, kot je bil vaš mesečni strošek za električno energijo, tako da boste prihranili že prvi mesec. Po 10 letih, ko boste odplačali kredit, pa boste imeli naslednjih 15 do 20 let elektriko brezplačno.

Za postavitev sončne elektrarne za samooskrbo so trenutno na voljo tudi nepovratna sredstva pri Eko skladu v višini 180 EUR na kW inštalirane moči, kar predstavlja 15 do 20 % stroškov investicije.

Seveda morate imeti za namestitev elektrarne tudi ustrezen prostor. Najbolj primerna je streha obrnjena proti jugu in naklona okrog 30%. Če je vaša streha obrnjena na vzhod ali zahod, bo vaša elektrarna proizvedla 20 % manj električne energije, kot če bi bili paneli obrnjeni direktno proti jugu, kar pomeni, da se vam doba vračanja podaljša za 25 %. Za elektrarno moči 12 kW rabite okrog 70 m2 prostora, za elektrarno moči 5,5 kW pa okrog 35 m2 prostora.

Lastnik naprave za samooskrbo mora z dobaviteljem skleniti pogodbo o samooskrbi. Z njo se dogovorita, da se oddana električna energija (kWh) kompenzira s prevzeto električno energijo (kWh) v letnem obračunskem obdobju. V primeru, da bo elektrarna proizvedla več električne energije od letne porabe vaše stavbe, boste viške energije dobavitelju prenesli brezplačno. Zato je najbolj optimalno postaviti elektrarno, ki bo letno proizvedla ravno toliko ali malo manj elektrike, kot jo porabite. Vsi, ki boste sočno elektrarno priključili do 31. 12. 2023, vam bo letni obračun ostal tudi po letu 2024, ko za nove elektrarne ne bo več mogoč.

Da, so. Ekosklad subvencionira investicijo v sončno elektrarno v višini 180 €/h kW inštalirane moči, ki je omejena na maksimalno 80 % priključne moči. Poleg tega je mogoče pridobiti tudi kreditiranje preko Ekosklada, in sicer s subvencionirano obrestno mero. Ugodne obrestne mere za tovrstne investicije ponujajo tudi komercialne banke.

Razmišljate o postavitvi sončne elektrarne?

Oddajte povpraševanje?

  S klikom na gumb 'Pošlji' soglašam, da lahko spletna stran Victoriam.si posredovane osebne podatke zbira in jih obdeluje.

  SVETOVNA PORABA ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH VIROV

  Svetovni energetski sektor je priča postopnemu prehodu od običajnih virov toplotne energije k čistim energetskim tehnologijam. Ambiciozni cilji glede obnovljive energije, ki so si jih zastavili države po vsem svetu, kažejo na naraščajoč delež obnovljivih virov energije v svetovni mešanici energetskih virov v naslednjih 20 letih. Delež obnovljivih virov je bil leta 2010 8,6 % v svetovni mešanici energetskih virov in naj bi se po nedavnem tematskem raziskovalnem poročilu GlobalData Renewable Energy leta 2020 povečal na 22 %.

  Nova analiza Bloomberg New Energy Finance pravi, da bo do leta 2050 50 % svetovne energije prihajalo iz sončne in vetrne energije.

  2022

  2050